Blog Post

Het opstellen van een goed cv

Cornelis van der Veen • jul. 22, 2019

In deze tweede blogreeks "Handvatten voor de zoektocht naar een nieuwe baan" geef ik tips voor het oriënteren op een (andere) baan, het opstellen van je cv en het goed doorlopen van een sollicitatieproces.

Het opstellen van een goed cv

Het opstellen van een goed cv

Het vinden van een format voor je cv is niet moeilijk. Op het internet zijn er genoeg varianten te vinden die je zo kan invullen. Toch zie ik de meerwaarde van een format gericht op de IT.

Ik probeer je een duidelijk en volledig overzicht van een cv te geven, zodat je puntsgewijs je cv goed in elkaar kunt zetten. Ben je klaar met het opstellen van je cv? Dan zou ik je willen adviseren je cv door iemand anders te laten lezen. Deze test is de meest eenvoudige manier om te kijken of hij goed leesbaar is en wat jouw cv over jou vertelt.


Download hier het format voor je c v



Over het format
Het format dat ik heb opgesteld is vrij eenvoudig en zonder opmaak. Speciale opmaak van cv’s kan misschien leuk zijn, maar maakt het vaak ook minder goed leesbaar. Belangrijk is om te beseffen dat de leestijd van de lezer vaak kort is. In die korte tijd wil je graag een goede indruk maken. Extra opmaak doe je wat mij betreft alleen als het concreet bijdraagt aan je cv en de boodschap die jij over wilt dragen.

Als je het format met behulp van onderstaande punten invult, kom je al gauw op twee pagina’s uit. Je kunt natuurlijk altijd zelf onderdelen verwijderen en aanvullen. Een cv met meerdere pagina’s is ook prima, zo lang de inhoud maar relevant is voor de functie waarop jij solliciteert.

Op het format wordt het logo van Scribbit weergeven. Deze mag je verwijderen als je dit wilt (dubbel click op het logo en verwijderen). Een linkje naar mijn site of een vermelding van Scribbit kan ik natuurlijk altijd waarderen.




    De verschillende onderdelen van je CV
    Dit is de handleiding die hoort bij het format voor een cv dat je kunt downloaden van Scribbit .nl. Alles wat in het format tussen aanhalingstekens (“”) staat vul je voor jezelf in. De nummers in het format zijn gebruikt om duidelijk te maken over welk onderdeel het gaat. Uiteraard verwijder je de nummers en aanhalingstekens zelf uit je cv.


     1. Foto
    Vervang de foto door een eigen foto. Een foto is niet verplicht, maar heeft vaak de voorkeur. Een leuke neutrale foto is goed genoeg. Zolang je er niet als het grootste feestbeest op staat of in pak als je zelf nooit in pak loopt. Een foto in vrij nette kleren waarin je anders ook werkt is goed.


     2. Persoonlijke gegevens
    Vul hier alles dat tussen aanhalingstekens staat voor jezelf in. Het kan leuk zijn om je burgerlijke staat in te vullen, bijvoorbeeld dat je gehuwd bent, kinderen hebt (eventueel de namen noemen) of samenwoont. Dit vind ik persoonlijk leuk om te lezen. Niet elke recruiter vind dit van belang, maar een leidinggevende of degene die je salaris betaalt heeft wel belang bij iemand met een goede thuissituatie.


     3. Profiel
    Als je het leuk vindt, kan je een profiel over jezelf schrijven. Dit is vaak lastig, maar met een paar handvatten goed uit te voeren. Probeer jezelf te beschrijven zonder woorden te gebruiken als ‘mensenmens’, ‘gepassioneerd’ en dergelijke. Deze komen op genoeg andere cv’s voor en hier maak je geen onderscheid mee. Als je een woord als ‘passie’ wilt gebruiken, noem dan waar je een passie voor hebt en waar zich dat in uit. Een paar zaken die je kan beschrijven, zijn:


    • Hoe ben je begonnen? Vanuit een opleiding, van jongs af aan…, door een bijbaantje…
    • Wat maakt jou sterk in jouw vakgebied en van welke ontwikkelingen uit je carrière is dit het gevolg?
    • Wat vind jij leuk aan je werk?
    • Welke richting wil je op en wat zou je nog meer willen leren?


    Deze verschillende dingen kun je aanvullen met positieve beweegredenen. Als je deze vragen beantwoordt en met volzinnen aan elkaar maakt, dan heb je al snel een profiel gemaakt. Uiteraard hoef je niet alles te gebruiken en kan je zelf zaken toevoegen. Zorg ervoor dat je profiel jou scherp beschrijft en niet té lang is. Binnen vijf tot tien zinnen zal de lezer moeten weten wie jij als professional bent. Op deze manier blijf je inhoudelijk. Uiteindelijk geeft dit de lezer een beeld of jij de persoon bent die hij of zij zoekt.


     4. Opleidingen
    Vervang de jaartallen en hanteer hierbij een chronologische volgorde. Dat wil zeggen, zet de meest recente datums bovenaan. Eventuele extra pakketten, indien relevant, mag je ook kort vermelden onder de betreffende opleiding. Mocht dit te lang worden, plaats deze dan na je werkervaring.


     5. Cursussen en trainingen
    Vervang de jaartallen en hanteer ook hier een chronologische volgorde met de meest recente datums bovenaan. Mocht je het nodig vinden om de cursus of training te beschrijven, beschrijf dan in één zin of zo kort mogelijk wat de cursus of training inhoudt. Cursussen en trainingen kunnen eventueel gesplitst worden onder een eigen onderdeel 'Trainingen’ en 'Cursussen'. Opleidingen, trainingen en cursussen komen altijd direct onder elkaar. Mocht de lijst te lang worden, dan mag je deze onderdelen vermelden na ‘Werkervaring’.


     6. Stack, vakkennis
    Geef een duidelijk overzicht van de technieken die jij beheerst. Als het aantal technieken nog beperkt is, dan is het prettig deze vooraan op je cv te zetten. Is dit echter een groot overzicht, overweeg het dan onderaan je cv na je werkervaring en zo nodig, na je opleidingen, trainingen en cursussen te plaatsen om het overzicht te behouden. Geef per techniek aan in hoeverre je deze beheerst. Bijvoorbeeld op deze manier:

    - bekend met concept
    + basiskennis
    ++ redelijk kennisniveau
    +++ medior, goed mee bekend
    ++++ senior niveau


    Bij een kleine stack kan je per onderdeel een waardering geven op deze manier;

    HTML +++
    CSS +++
    PHP +
    Laravel +


    Bij een grote stack kan je ervoor kiezen per niveau een opdeling te maken om een goed overzicht te houden;



    –   +   ++ +++ ++++
    Cucumber PHP C  JavaScript  HTML
    Visual Basic Laravel C++  SQL  CSS
    ISTQB MariaDB Python
     Oracle  C#



     Java  .NET



     MySQL



     7. Werkervaring
    Vervang ook hier de jaartallen en vul de gegevens aan. Hanteer een chronologische volgorde met de meest recente datums bovenaan. Als het onduidelijk is wat de betreffende werkgever doet, probeer dan in één of twee zinnen aan te geven wat de betreffende werkgever aanbiedt als product of dienst. Voor een beknopte omschrijving van iedere functie kun je de volgende richtlijnen gebruiken:


    • Welke situatie was er?
    • Wat was de opdracht?
    • Wat heb jij concreet gedaan en wat heeft dit toegevoegd?
    • Wat was het uiteindelijke resultaat?


    Het kan van belang zijn te vermelden met wie je hebt gewerkt als dit relevant is. Let goed op dat alle concrete en belangrijke dingen vermeld zijn en dat overbodige informatie achterwege blijft. Als je dit een familielid of bekende voorlegt en hij of zij begrijpt goed wat jij omschrijft, dan heb je het goed gedaan!


    Wanneer je een korte technische toelichting geeft, hoeft niet iedere lezer deze te begrijpen. Zo lang het maar duidelijk is voor de lezer met technische kennis. Onthoud dat het krachtig overkomt wanneer je iets eenvoudig uit kan leggen. Dit betekent dat je de materie goed begrijpt.

    Na het invullen van bovenstaande punten kan het zijn dat je cv nog niet genoeg een afspiegeling is van jezelf. Zo kan de lezer een bepaald beeld van je vormen wanneer je een lange periode bij dezelfde werkgever of in dezelfde functie hebt gewerkt. In het volgende blog lees je hoe je hier positief invulling aan kan geven. Ook je hobby’s en overige ervaringen komen in het volgende blog aan bod.




    Meer hulp nodig?

    Hopelijk heb je goed gebruik kunnen maken van het format en de handleiding. Mocht je meer hulp nodig zijn. Neem dan contact op. Uiteraard ben je ook welkom met vragen en opmerkingen.


    Het volgende blog gaat over " O ve rige ervaringen op je cv "


    Hieronder vind je alle bijbehorende blogs:


    1 Handvatten voor de zoektocht naar een nieuwe baan
    2
    Oriënteren op een nieuwe baan: hoe pak je het aan?
    3 Het lezerspubliek van je cv
    4 Het opstellen van een goed cv
    5 Overige ervaringen op je cv
    6 Het gebruik van LinkedIn, jobboards en jouw cv online
    7 Het zoeken en vinden van jouw vacature
    8 Hulp van een recruiter bij het vinden van een baan
    9 Voorbereiding op je sollicitatie: uitgenodigd en dan?
    10 Hoe gaat het sollicitatiegesprek?
    11 Afgewezen na een sollicitatiegesprek
    12 Een nieuwe baan: je huidige werk opzeggen, hoe doe je dat?



    In de eerste blogreeks ‘ Samen naar de juiste match in de IT ’ bespreek ik verschillende thema’s die voor de IT’er een obstakel of doorslaggevend punt zijn om voor een baan te gaan.



    Leuke blog? 
    Deel het met anderen! 
    Neem contact op
    door Cornelis van der Veen 19 nov., 2019
    Je hebt gesolliciteerd, een of meer gesprekken gevoerd en dan is het moment dat je het goede nieuws krijgt: je hebt de baan! Gefeliciteerd! Nu rest er nog een belangrijk onderdeel en dat is het nieuws vertellen aan je huidige werkgever en collega's. Deze ga je immers verlaten.
    door Cornelis van der Veen 05 nov., 2019
    In het vorige blog ging ik in op het voeren van een (eerste) sollicitatiegesprek. Na het eerste gesprek volgen er waarschijnlijk nog een of twee gesprekken tot dat het besluit of ze jou willen hebben of niet. Natuurlijk kun je ook zelf besluiten uit de sollicitatieprocedure te stappen. Wanneer je wordt afgewezen is dat uiteraard vervelend om te horen. Je hebt jezelf volledig gegeven, meerdere gesprekken gevoerd en hier de nodige tijd en moeite in gestoken. Toch hoeft het niet per se aan jou te liggen dat je de baan niet krijgt. Er kunnen verschillende factoren meespelen.
    door Cornelis van der Veen 22 okt., 2019
    In het vorige blog gaf ik enkele tips voor een goede voorbereiding van een sollicitatiegesprek. Hopelijk ben je goed voorbereid en klaar om het gesprek aan te gaan, maar hoe gaat zo’n gesprek nou in zijn werk? Daar zal ik in deze blog op ingaan.
    door Cornelis van der Veen 09 okt., 2019
    Je hebt al flink wat stappen gemaakt en nu begint het echt werkelijkheid te worden: je hebt je eerste gesprek bij een mogelijk nieuwe werkgever. Wat mag je verwachten tijdens het gesprek en hoe bereid jij je hierop voor?
    door Cornelis van der Veen 24 sep., 2019
    Zoals in het vorige blog beloofd, beschrijf ik in dit blog wat een recruiter voor jou kan betekenen. Niet iedereen zal een positieve ervaring met recruiters hebben, maar probeer ze niet allemaal over een kam te scheren. Recruiters gaan op verschillende manieren te werk en de ene recruiter is de andere niet.
    door Cornelis van der Veen 04 sep., 2019
    Je bent al een eind op weg in de zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Je cv is up-to-date en je hebt een LinkedIn-profiel aangemaakt. Nu is het tijd om zelf op zoek te gaan naar passende vacatures. Hiervoor zijn wat mij betreft twee goede manieren: zelf zoeken of zelf zoeken met behulp van een recruiter. Vandaag ga ik in op hoe je zelf een passende vacature vindt. In het volgende blog zal ik verder ingaan op de hulp die een recruiter jou kan bieden. Natuurlijk kun je ook passende vacatures aangeboden krijgen via jobboards, maar deze optie behandel ik niet (zie vorig blog).
    door Cornelis van der Veen 20 aug., 2019
    Misschien heb je na het lezen van de vorige blogs een beter idee gekregen naar wat voor baan je op zoek bent. Je hebt je cv in orde gemaakt en bent klaar om te solliciteren! Als volgende stap kun je aan de slag met LinkedIn en/of jobboards.
    door Cornelis van der Veen 06 aug., 2019
    In dit blog maken we een vervolg op het invullen van het format voor je cv. Het kan zijn dat je een lange tijd bij dezelfde werkgever of in dezelfde functie hebt gewerkt. Of je bent nog maar net afgestudeerd en hebt weinig werkervaring. In dit blog geef ik je een paar tips hoe je toch relevante ervaringen kunt noemen op je cv.
    door Cornelis van der Veen 09 jul., 2019
    In het vorige blog 'Oriënteren op een nieuwe baan: hoe pak je het aan?' gaf ik tips voor het oriënteren op een andere baan. Misschien heb je inmiddels een idee gekregen bij wat voor werkgever je zou willen werken of heb je zelfs al een specifieke werkgever op het oog. Door goed voor ogen te hebben wat je wil, ben je beter in staat een cv op te stellen die aansluit bij jouw (open) sollicitatie.
    door Cornelis van der Veen 25 jun., 2019
    Zoals beloofd zal ik in deze tweede blogreeks ingaan op de IT-professional die openstaat voor een nieuwe uitdaging. Misschien werk jij in de IT/ICT en weet je precies wat je wilt. Dat is fijn! De kans is echter ook groot dat je zoekende bent en niet precies weet hoe je de overstap naar een andere baan moet aanpakken. In dit blog bespreek ik daarom verschillende manieren om je te oriënteren op een andere baan. In de blogs die hierop volgen zal ik ingaan op het opstellen van je cv, het zoeken van vacatures en het sollicitatieproces.
    Meer posts
    Share by: