Blog Post

Hulp van een recruiter bij het vinden van een baan

Cornelis van der Veen • sep. 24, 2019

In deze tweede blogreeks "Handvatten voor de zoektocht naar een nieuwe baan" geef ik tips voor het oriënteren op een (andere) baan, het opstellen van je cv en het goed doorlopen van een sollicitatieproces.

Hulp van een recruiter bij het vinden van een baan

Hulp van een recruiter bij het vinden van een baan

Zoals in het vorige blog beloofd, beschrijf ik in dit blog wat een recruiter voor jou kan betekenen. Er zijn verschillende manieren waarop je in contact kunt komen met een recruiter. Zo kun je benaderd worden via LinkedIn, kun je zelf een recruiter benaderen en kun je in contact komen met een recruiter wanneer je ergens solliciteert.


Een goede recruiter zoeken
Niet iedereen zal een positieve ervaring met recruiters hebben, maar probeer ze niet allemaal over een kam te scheren. Recruiters gaan op verschillende manieren te werk en de ene recruiter is de andere niet. Het is daarom belangrijk om goed te kijken of de werkwijze van de recruiter bij je past en hoe de recruiter zich (online) presenteert.


Een eerste kennismaking
Bij een eerste kennismaking met de recruiter, is het belangrijk dat de recruiter oog heeft voor jouw wensen. Hij zal hiernaar moeten vragen en hierop in moeten gaan. Een goede match ontstaat immers alleen als beide partijen tevreden zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de recruiter duidelijke afspraken met je maakt, zodat je goed weet wat de recruiter van jou verwacht en wat jij van de recruiter kunt verwachten.


Wat een recruiter jou kan bieden
Een recruiter kan je op verschillende manieren hulp bieden tijdens een sollicitatietraject of bij het vinden van een baan. Ik noem een aantal manieren.


Hulp bij het opstellen van je cv
Zo kan de recruiter je tips en tricks geven voor het opstellen van je cv. Hij bekijkt of je cv goed aansluit bij datgene waar je naar op zoek bent en of je cv past bij wat jij uit wilt stralen.

De recruiter kan je cv (anoniem) voordragen aan een bedrijf. Veel recruiters die cv’s doorsturen naar bedrijven doen dit geanonimiseerd en binnen het template van het bedrijf. Ik ben van mening dat de keuze hiervoor bij de kandidaat hoort te liggen. Bij mij gaan vrijwel alle cv’s in originele staat (zoals de kandidaat hem heeft gemaakt) naar de bedrijven toe.


Voorstellen aan een bedrijf
Een recruiter kan jou voorstellen aan een bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld ook anoniem. Hier kun je vooraf afspraken over maken met je recruiter. Uiteraard wordt je naam wel bekend gemaakt bij de werkgever op het moment dat je op een eerste kennismakingsgesprek komt.


Vragen beantwoorden
Mocht je tijdens het sollicitatietraject vragen hebben dan is de recruiter er voor jou om deze te beantwoorden. Hij of zij is het directe aanspreekpunt en verantwoordelijk voor het maken van afspraken met bedrijven.


Ondersteuning bij salarisonderhandelingen
De ICT-sector heeft geen cao, waardoor salarissen van tevoren niet vast staan. Hier zal over onderhandeld moeten worden tussen werkgever en kandidaat. De recruiter kan steun bieden bij deze salarisonderhandelingen. Zo vraagt Scribbit bedrijven bijvoorbeeld om een salarisindicatie te geven. Het bedrijf bepaalt dan of en wanneer Scribbit deze indicatie mag doorgeven aan de kandidaat. Ook de kandidaat kan aan Scribbit een indicatie geven van het salaris dat hij verwacht. Tijdens een salarisonderhandeling, kan de recruiter (in dit geval Scribbit) op de achtergrond aanwezig zijn en beide partijen ondersteunen. De recruiter probeert wel te sturen, maar niet concreet bedragen te noemen. Het gaat erom dat de werkgever en werknemer beide achter het salaris en de arbeidsvoorwaarden staan die worden vastgesteld. Dit houdt op de lange termijn de werkrelatie goed.



Begeleiding voor als je niet weet wat je wil
Een recruiter kan je ook begeleiden als je nog niet precies weet wat je wilt, maar wel weet dat je iets anders wil. Hij of zij kan de juiste vragen stellen, zodat jij de antwoorden vindt die je nodig hebt om verder te komen.


Begeleiding bij een nieuwe baan
Natuurlijk kan een recruiter je ondersteunen wanneer je op gesprek gaat bij een bedrijf. Hij belt jou voor de afspraak, zodat je met meer vertrouwen en rust het gesprek in kan gaan. Alleen dit geeft jou al een voorsprong. Daarnaast kijkt de recruiter met je mee of er genoeg overeenstemming is tussen jou als kandidaat, het bedrijf en de functie waarop je solliciteert. Hij let hierbij bijvoorbeeld ook op arbeidsvoorwaarden en salarisindicaties.


Geen goede samenwerking?
Er kunnen veel verschillen zijn tussen recruiters. Een goede recruiter biedt naar mijn mening allerminst bovenstaande vormen van hulp aan. Als een recruiter je probeert te pushen naar een vacature die jij niet wil, geef dit dan duidelijk aan. Ik zou je aanraden om dan de samenwerking met de desbetreffende recruiter stop te zetten. Dit geldt ook voor gevallen waarin je niet op tijd wordt teruggebeld en beloftes niet worden nagekomen. De recruiter hoort netjes met je om te gaan, net zoals jij met de recruiter.


Het volgende blog gaat over '' Voorbereiding op je sollicitatie: uitgenodigd en dan? '


Hieronder vind je alle bijbehorende blogs:


1 Handvatten voor de zoektocht naar een nieuwe baan
2
Oriënteren op een nieuwe baan: hoe pak je het aan?
3 Het lezerspubliek van je cv
4 Het opstellen van een goed cv
5 Overige ervaringen op je cv
6 Het gebruik van LinkedIn, jobboards en jouw cv online
7 Het zoeken en vinden van jouw vacature
8 Hulp van een recruiter bij het vinden van een baan
9 Voorbereiding op je sollicitatie: uitgenodigd en dan?
10 Hoe gaat het sollicitatiegesprek?
11 Afgewezen na een sollicitatiegesprek
12 Een nieuwe baan: je huidige werk opzeggen, hoe doe je dat?



In de eerste blogreeks ‘ Samen naar de juiste match in de IT ’ bespreek ik verschillende thema’s die voor de IT’er een obstakel of doorslaggevend punt zijn om voor een baan te gaan.


Leuke blog? 
Deel het met anderen! 
Neem contact op
door Cornelis van der Veen 19 nov., 2019
Je hebt gesolliciteerd, een of meer gesprekken gevoerd en dan is het moment dat je het goede nieuws krijgt: je hebt de baan! Gefeliciteerd! Nu rest er nog een belangrijk onderdeel en dat is het nieuws vertellen aan je huidige werkgever en collega's. Deze ga je immers verlaten.
door Cornelis van der Veen 05 nov., 2019
In het vorige blog ging ik in op het voeren van een (eerste) sollicitatiegesprek. Na het eerste gesprek volgen er waarschijnlijk nog een of twee gesprekken tot dat het besluit of ze jou willen hebben of niet. Natuurlijk kun je ook zelf besluiten uit de sollicitatieprocedure te stappen. Wanneer je wordt afgewezen is dat uiteraard vervelend om te horen. Je hebt jezelf volledig gegeven, meerdere gesprekken gevoerd en hier de nodige tijd en moeite in gestoken. Toch hoeft het niet per se aan jou te liggen dat je de baan niet krijgt. Er kunnen verschillende factoren meespelen.
door Cornelis van der Veen 22 okt., 2019
In het vorige blog gaf ik enkele tips voor een goede voorbereiding van een sollicitatiegesprek. Hopelijk ben je goed voorbereid en klaar om het gesprek aan te gaan, maar hoe gaat zo’n gesprek nou in zijn werk? Daar zal ik in deze blog op ingaan.
door Cornelis van der Veen 09 okt., 2019
Je hebt al flink wat stappen gemaakt en nu begint het echt werkelijkheid te worden: je hebt je eerste gesprek bij een mogelijk nieuwe werkgever. Wat mag je verwachten tijdens het gesprek en hoe bereid jij je hierop voor?
door Cornelis van der Veen 04 sep., 2019
Je bent al een eind op weg in de zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Je cv is up-to-date en je hebt een LinkedIn-profiel aangemaakt. Nu is het tijd om zelf op zoek te gaan naar passende vacatures. Hiervoor zijn wat mij betreft twee goede manieren: zelf zoeken of zelf zoeken met behulp van een recruiter. Vandaag ga ik in op hoe je zelf een passende vacature vindt. In het volgende blog zal ik verder ingaan op de hulp die een recruiter jou kan bieden. Natuurlijk kun je ook passende vacatures aangeboden krijgen via jobboards, maar deze optie behandel ik niet (zie vorig blog).
door Cornelis van der Veen 20 aug., 2019
Misschien heb je na het lezen van de vorige blogs een beter idee gekregen naar wat voor baan je op zoek bent. Je hebt je cv in orde gemaakt en bent klaar om te solliciteren! Als volgende stap kun je aan de slag met LinkedIn en/of jobboards.
door Cornelis van der Veen 06 aug., 2019
In dit blog maken we een vervolg op het invullen van het format voor je cv. Het kan zijn dat je een lange tijd bij dezelfde werkgever of in dezelfde functie hebt gewerkt. Of je bent nog maar net afgestudeerd en hebt weinig werkervaring. In dit blog geef ik je een paar tips hoe je toch relevante ervaringen kunt noemen op je cv.
door Cornelis van der Veen 22 jul., 2019
Ik probeer je een duidelijk en volledig overzicht van een cv te geven, zodat je puntsgewijs je cv goed in elkaar kunt zetten. Ben je klaar met het opstellen van je cv? Dan zou ik je willen adviseren je cv door iemand anders te laten lezen. Deze test is de meest eenvoudige manier om te kijken of hij goed leesbaar is en wat jouw cv over jou vertelt.
door Cornelis van der Veen 09 jul., 2019
In het vorige blog 'Oriënteren op een nieuwe baan: hoe pak je het aan?' gaf ik tips voor het oriënteren op een andere baan. Misschien heb je inmiddels een idee gekregen bij wat voor werkgever je zou willen werken of heb je zelfs al een specifieke werkgever op het oog. Door goed voor ogen te hebben wat je wil, ben je beter in staat een cv op te stellen die aansluit bij jouw (open) sollicitatie.
door Cornelis van der Veen 25 jun., 2019
Zoals beloofd zal ik in deze tweede blogreeks ingaan op de IT-professional die openstaat voor een nieuwe uitdaging. Misschien werk jij in de IT/ICT en weet je precies wat je wilt. Dat is fijn! De kans is echter ook groot dat je zoekende bent en niet precies weet hoe je de overstap naar een andere baan moet aanpakken. In dit blog bespreek ik daarom verschillende manieren om je te oriënteren op een andere baan. In de blogs die hierop volgen zal ik ingaan op het opstellen van je cv, het zoeken van vacatures en het sollicitatieproces.
Meer posts
Share by: