Blog Post

Ruimte voor creativiteit

Cornelis van der Veen • apr. 17, 2019

Met aandacht voor de juiste onderwerpen, trek je IT-talent aan. In deze eerst reeks blogposts "Samen naar de juiste match in de IT" bespreek ik verschillende thema’s die voor de IT’er een obstakel of doorslaggevend punt zijn om voor een baan te gaan.

Ruimte voor creativiteit

Ruimte voor creativiteit

Programmeurs of IT’ers zijn creatievelingen die graag iets nieuws bedenken en maken. Dit geeft hun plezier! Toch zijn er ook werkzaamheden waarin minder ruimte is voor creativiteit, zoals het herstellen en debuggen van fouten in de code.

Voor een programmeur die nieuw aan de slag gaat bij een IT-organisatie, is het niet aantrekkelijk als hij eerst de bugs moet oplossen van zijn voorgangers. Het kan voor hem een obstakel zijn om voor de nieuwe baan te gaan. Kijk daarom eens hoe jouw bedrijf omgaat met bugs in codes en of je een nieuwe werknemer ruimte geeft voor creativiteit.

Sprints met Scrum
In veel organisaties wordt gewerkt met Scrum wat ervoor moet zorgen dat na elke sprint werkende code wordt afgeleverd. Deze sprints zorgen ervoor dat er weinig tijd verstrijkt tussen het schrijven van de code en het oplossen van een bug. In het traject van het opleveren van een product zit je dan ook voorin in de ontwikkeling.

Deze werkwijze is goedkoper en werkt voor programmeurs prettiger, doordat bugs sneller worden opgelost en er niet op een later moment nog moet worden ingegrepen.

Hoe snel lost jouw bedrijf bugs op?
Hoewel het gevoelig is om over een achterstand van bugs te spreken, is het als bedrijf belangrijk hier open over te zijn. De programmeur die bij jou aan de slag gaat, weet dan wat voor werkzaamheden hem te wachten staan.

Om meer programmeurs te kunnen aantrekken is het belangrijk dat het programmeren en debuggen binnen je bedrijf in balans is. Een nieuwe programmeur die bij jou aan de slag gaat, zal dan niet voor verrassingen komen te staan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er na elke update automatisch getest wordt en dat een programmeur meteen de fouten in zijn code oplost. Dan staat het nog vers in zijn geheugen en kan hij daarna fris aan een nieuwe creatieve uitdaging beginnen. Als het op dit moment nog niet mogelijk is om na elke toevoeging van nieuwe code een automatische test uit te voeren, dan is het wellicht tijd om na te denken over het aannemen van een goede tester in plaats van een extra programmeur. Op deze manier verklein je de kans op bugs bij de eindge bruiker, heeft de programmeur meer ruimte voor creativiteit en levert het uiteindelijk betere code (product) op.

Hoe wordt er binnen jouw bedrijf omgegaan met bugs? Worden deze meteen opgelost en heeft een werknemer genoeg ruimte om creatief aan de slag te gaan met het bedenken van nieuwe oplossingen en deze ook te kunnen maken?


Het volgende blog gaat over " De plek van de IT'er binnen de organisatie "


Hieronder vind je alle bijbehorende blogs:

1 Samen naar de juiste match in de IT
2 Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling
3 Een leidinggevende met kennis van IT
4 Plezier in je werk
5 Een missie waar de IT'er zich in kan vinden
6 Een vakman bedient zichzelf van goed gereedschap!
7 Ruimte voor Creativiteit
8 De plek van de IT'er binnen de organisatie
9 Obstakels uit de weg: de IT'er naar een nieuwe baan!



De volgende blogreeks " Handvatten voor de zoektocht naar een nieuwe baan " kan je ook lezen.

In deze blogreeks bespreek ik verschillende manieren waarop je je als kandidaat kan oriënteren op een andere baan. Daarnaast zal ik ingaan op het opstellen van je cv, het zoeken van vacatures en het sollicitatieproces.



Leuke blog? 
Deel het met anderen! 
Neem contact op
door Cornelis van der Veen 19 nov., 2019
Je hebt gesolliciteerd, een of meer gesprekken gevoerd en dan is het moment dat je het goede nieuws krijgt: je hebt de baan! Gefeliciteerd! Nu rest er nog een belangrijk onderdeel en dat is het nieuws vertellen aan je huidige werkgever en collega's. Deze ga je immers verlaten.
door Cornelis van der Veen 05 nov., 2019
In het vorige blog ging ik in op het voeren van een (eerste) sollicitatiegesprek. Na het eerste gesprek volgen er waarschijnlijk nog een of twee gesprekken tot dat het besluit of ze jou willen hebben of niet. Natuurlijk kun je ook zelf besluiten uit de sollicitatieprocedure te stappen. Wanneer je wordt afgewezen is dat uiteraard vervelend om te horen. Je hebt jezelf volledig gegeven, meerdere gesprekken gevoerd en hier de nodige tijd en moeite in gestoken. Toch hoeft het niet per se aan jou te liggen dat je de baan niet krijgt. Er kunnen verschillende factoren meespelen.
door Cornelis van der Veen 22 okt., 2019
In het vorige blog gaf ik enkele tips voor een goede voorbereiding van een sollicitatiegesprek. Hopelijk ben je goed voorbereid en klaar om het gesprek aan te gaan, maar hoe gaat zo’n gesprek nou in zijn werk? Daar zal ik in deze blog op ingaan.
door Cornelis van der Veen 09 okt., 2019
Je hebt al flink wat stappen gemaakt en nu begint het echt werkelijkheid te worden: je hebt je eerste gesprek bij een mogelijk nieuwe werkgever. Wat mag je verwachten tijdens het gesprek en hoe bereid jij je hierop voor?
door Cornelis van der Veen 24 sep., 2019
Zoals in het vorige blog beloofd, beschrijf ik in dit blog wat een recruiter voor jou kan betekenen. Niet iedereen zal een positieve ervaring met recruiters hebben, maar probeer ze niet allemaal over een kam te scheren. Recruiters gaan op verschillende manieren te werk en de ene recruiter is de andere niet.
door Cornelis van der Veen 04 sep., 2019
Je bent al een eind op weg in de zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Je cv is up-to-date en je hebt een LinkedIn-profiel aangemaakt. Nu is het tijd om zelf op zoek te gaan naar passende vacatures. Hiervoor zijn wat mij betreft twee goede manieren: zelf zoeken of zelf zoeken met behulp van een recruiter. Vandaag ga ik in op hoe je zelf een passende vacature vindt. In het volgende blog zal ik verder ingaan op de hulp die een recruiter jou kan bieden. Natuurlijk kun je ook passende vacatures aangeboden krijgen via jobboards, maar deze optie behandel ik niet (zie vorig blog).
door Cornelis van der Veen 20 aug., 2019
Misschien heb je na het lezen van de vorige blogs een beter idee gekregen naar wat voor baan je op zoek bent. Je hebt je cv in orde gemaakt en bent klaar om te solliciteren! Als volgende stap kun je aan de slag met LinkedIn en/of jobboards.
door Cornelis van der Veen 06 aug., 2019
In dit blog maken we een vervolg op het invullen van het format voor je cv. Het kan zijn dat je een lange tijd bij dezelfde werkgever of in dezelfde functie hebt gewerkt. Of je bent nog maar net afgestudeerd en hebt weinig werkervaring. In dit blog geef ik je een paar tips hoe je toch relevante ervaringen kunt noemen op je cv.
door Cornelis van der Veen 22 jul., 2019
Ik probeer je een duidelijk en volledig overzicht van een cv te geven, zodat je puntsgewijs je cv goed in elkaar kunt zetten. Ben je klaar met het opstellen van je cv? Dan zou ik je willen adviseren je cv door iemand anders te laten lezen. Deze test is de meest eenvoudige manier om te kijken of hij goed leesbaar is en wat jouw cv over jou vertelt.
door Cornelis van der Veen 09 jul., 2019
In het vorige blog 'Oriënteren op een nieuwe baan: hoe pak je het aan?' gaf ik tips voor het oriënteren op een andere baan. Misschien heb je inmiddels een idee gekregen bij wat voor werkgever je zou willen werken of heb je zelfs al een specifieke werkgever op het oog. Door goed voor ogen te hebben wat je wil, ben je beter in staat een cv op te stellen die aansluit bij jouw (open) sollicitatie.
Meer posts
Share by: